Satele comunei

Madarjac

Localitatea Madarjac se afla situata in vestul comunei si se intinde de la est la vest pe o lungime de 6 km si 700 m latime. Satul are doua vetre, Madarjac si Frumuselea, ocupa o suprafata de 3.180 ha, are 325 de case si 760 de locuitori.

Despre satul Madarjac, asezat pe paraul Socovat,inconjurat din trei parti de padure, se vorbeste in monografia comunei Sinesti, intocmita prin anii 1925-1926 de catre profesorul universitar M.Costachescu. In monografie exista mentiunea ca, in anul 1493, proprietarul Madarjac avea doua fete, rezultand din acest fapt ca asezarea Madarjac era deja formata.

Satul a apartinut pana in anul 1908de comuna Popesti, fiind situat la 15 km distanta de fosta resedinta, cand a luat fiinta comuna Madarjac, plasa Sinesti. A trecut apoi la plasa Bahlui si plasa Podu-Iloaiei pana in anul 1950, cand se infiinteaza raioanele si regiunile noii impartiri administrative.

In sat functioneaza o scoala gimnaziala si doua gradinite, un cabinet individual de medicina de familie, o sala de festivitati, un teren de sport, o moara de porumb, societati comerciale si de servicii. Infrastructura de utilitati publice cuprinde: primaria, postul de politie, dispensarul uman si cel sanitar-veterinar, caminul cultural, biblioteca.


Bojila

Locuitorii din satul Bojila sunt urmasii fostilor razesioriginari din Romanesti (comuna Romanesti de astazi). Satul a apartinut comunei Popesti pana in anul 1908, cand s-a infiintat comuna Madarjac, din ratiuni administrative si politice: distanta fata de resedinta de comuna (19 km pana la Popesti, 5 km pana la Madarjac) si marimea unitatilor administrative, mai mici (mai usor de controlat, dupa rascoala din anul 1907). La aceste schimbari a contribuit, intr-o oarecare masura, si boierul Anghelescu, proprietarul mosiei Bojila, prin demersurile sale.

Satul Bojila este o localitate mica,situata pe coama unui deal, pe directia nord-sud. Asezarea se intinde pe o lungime de 2 km si o latime de vreo suta si ceva de metri, are o suprafata de 1.442 ha, aproape 90 de case si 280 de locuitori. In sat functioneaza o scoala primara, o gradinita si cateva puncte de lucru ale societatilor comerciale din comuna.


Frumusica

Locuitorii din satul Frumusica,ca si cei din Madarjac si Frumuselea, au fost clacasi pe mosiile Mavrocordat, Sturdza, Anghelescu si improprietariti in anul 1864. Satul a apartinut fostei comune Pausesti pana in anul 1908, cand a fost infiintata comuna Madarjac. Distanta de 18 km fata de fosta resedinta de comuna, drumurile nepracticabile si masivul paduros greu de strabatut, sunt o parte dintre argumentele pentru schimbarea administrativa produsa.

Localitatea Frumusica este o asezare compacta, in forma aproape patrata, cu latura de 1 km si se afla la 3 km departare de centrul comunei. Satul ocupa o suprafata de 1.400 ha, are 520 de locuitori si aproape 110 case.

Invatamantul este asigurat, pentru cei aproape 50 de prescolari si elevi, de catre o educatoare si o invatatoare, intr-o gradinita si o scoala primara.